5 Şubat 2011 Cumartesi

FRANSA DA MISIR - TUNUS - LÜBNAN DİRENİŞLLERİNİ DESTEKLİYOR

Fransa'da yaşayan azınlıklar meydanlarda, 
"Mübarek git" sloganları meydanları inletiyor

                                 Fotograf: İklil Sümer

Cüneyt Ayral (Grenoble - Fransa) 05.02.2011... Bir kaç günden beri süren sokak protestoları bugün (Cumartesi) iyice arttı ve Fransa'nın çeşitli kentlerinden gelen haberlere göre, ülkede yaşamakta olan Tunuslu, Lübnanlı, Mısırlı, Cezayirli azınlıklar meydanlara çıktılar..

Ülkenin en geniş öğrenci kitlesine sahip olan, Güneydoğu'daki Grenoble şehrinin ünlü Victor Hugo meydanında bugün öğlen saatlerinde toplanan geniş kalabalıklar Mısır'da Mübarek'in istifasını ve ülkesini terk etmesini bekleyen demokrasi yanlılarına destek verdiler. 

Aynı kalabalık, Lübnan ve Tunus'taki direnişleri de destekleyen pankartlar taşıdılar ve yapılan konuşmalarda ezilen halkların özgürlüklerine kavuşmasını istediler.

Köklü bir demokrasi geleneği olan Fransa'daki demokratik sokak gösterilerinde hiç bir polis engeli ya da kordonu gözlenmedi. 

Gösteriye katılan insanlar, sloganlar atarak şehrin geniş bulvarlarında yürüdüler. Yapılan gösterilere, Fransızların da katıldıkları görüldü.

Fransa'nın geçmişindeki sömürgeciliği ve hala devam eden Kuzey Afrika ve Batı Afrika ülkeleri üzerindeki egemenliği ve ekonomik çıkarları nedeniyle, burada yapılmakta olan destek gösterileri aynı zamanda Sarkozy yönetimini de  eleştiren bir özellik taşıyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder