30 Eylül 2010 Perşembe

Dünya Yazarlar Birliği PEN yönetimi Tokyo’da belirlendi


     Edebiyat, ifade özgürlüğü ve yazarlar arası iletişim için 1921’de kurulan PEN’in 76. Uluslararası Kongresi 27-30 Eylül günlerinde Tokyo’da 90 merkezin katılımıyla yapıldı. Uluslararası Yönetim Kurulu’ndaki 4 yer için 13 aday vardı. Tanıtım ve konuşmaları izleyen oylama sonucunda Norveç’te sürgünde olan Philo Njeri İkonya (Kenya PEN), Haroon Siddiqui (Kanada PEN), Gil-won Lee (Kore PEN) ve Tarık Günersel (Türkiye PEN) seçildi. Böylece Günersel Uluslararası PEN Yönetim Kurulu’na Türkiye ile Yakın Doğu’dan seçilen ilk yazar oldu.  Yeni Uluslararası PEN Genel Sekreteri ise Takeaki Hori (Japonya PEN). Geçen yıl Linz’de yapılan kongrede seçilen Uluslararası Başkan John Ralston Saul (Kanada PEN) görevini sürdürüyor.

     Edebiyat etkinlikleri ile zenginleşen kongrenin Temsilciler Meclisi toplantılarında Çin, İran, Küba, Meksika, Rusya, Türkiye ve Vietnam eleştirilen ülkeler arasında yer aldı. Günersel’in Türkiye ile ilgili önergesi desteklendi: Eleştirel çağrıda PEN üyeleri Muharrem Erbey, Ragıp Zarakolu ve Pınar Selek’in durumları ile Mustafa Balbay gibi tutuksuz yargılanabilecek gazetecilerin mağduriyetlerine değiniliyor, laiklik konusundaki kaygılara, Kürt yurttaşların haklarına ve YouTube yasağı ile 301. Maddeye yer veriliyor ve Türkiye hükümeti ve bütün ilgili kurumlar demokrasiyi derinleştirmeye davet ediliyor. Çağrı hükümete resmen iletilecek ve uluslararası medyada duyurulacak.     



Kuruluş hazırlığı tamamlanan Kamboçya PEN Merkezi oy birliğiyle PEN kulüpleri arasına katıldı. Alkışlarla kutlanan Kamboçya PEN Başkanı Sreang Hang 1970lerde Kızıl Kmerler tarafından öldürülen aydınlardan birinin oğlu.
Hapisteki Yazarlar Komitesi bağlamında düzenlenen bir toplantıda davet edilen (ve dönünce hapse girmemek için takma adla katılan) Çinli yazar  ülkesindeki eleştirel aydınlara yapılan baskılardan örnekler verdi; karakoldan gelen ‘çay davetlerine’ değindi, bunun sorgu anlamına geldiğini mizahi bir üslupla açıkladı.   
1936’da Japonya’da güçlenen militarizme karşı duyarlı yazarlarca kurulan Japonya PEN Merkezi 1956 ve 1984’ten sonra üçüncü kez kongre düzenlemiş oluyor. 3000 üyesi ve verimliliği ile en güçlü PEN merkezleri arasında.



2011 PEN Kongresi Sırbistan PEN Kulübü’nün evsahipliğinde Belgrad’da yapılacak. 1926’da kurulan kulübün 100 üyesi var.




Tarık Günersel









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder